Szigorú korlátozásokkal újra fogadjuk kedves Pácienseinket 2020. május 11-től.További információk »

Élet a fogszabályzóval

Hasonlóan az új cipőhöz, amit a lábnak meg kell szoknia, pár hét után a betegek észre sem veszik, hogy a készülék a szájukban van.

Kivehető fogszabályozó készülékek:

Az orvos utasításait be kell tartani, együttműködést igényel a páciens részéről is.
A fogszabályozó hordásidejét nem szabad lerövidíteni. Kivehető készülékeknél napi 10-12 óra hordásidő szükséges. Ennyi idő kell, hogy hatásukat kifejtsék.

  • a készülékkel beszélni, enni, inni nem lehet
  • a készülékkel együtt kell aludni
  • a készülék megszokásának idején a nyáltermelés fokozódik, ez később mérséklődik, és visszaáll a normális mennyiségű nyáltermelés
    a fogak átmeneti érzékenysége léphet fel, ráharapásra vagy akár spontán érzékenység is lehetséges
  • a fogak mozgathatóvá válnak. Sok páciens megijed ettől, pedig ez teljesen normális, hiszen a fogakat mozgatva juttatjuk el új helyükre, ahol rögzülnek.
Beragasztott fogszabályozó készülékek:

A készülék felhelyezését követő első két hét a megszokás időszaka. A fogszabályozó kiálló részei a száj nyálkahártyáján sérüléseket okozhatnak. Hasonlóan az új cipőhöz, amit a lábnak meg kell szoknia, pár hét után a betegek észre sem veszik, hogy a készülék a szájukban van.

A kezelési időszakban a készülék rendszeres aktiválást igényel. A fogszabályozásnál alkalmazott készüléktípustól függően 3-6 hetenkénti látogatás a rendelőben. Rendszeres, és nagyon alapos fogtisztítást követel, hiszen a készülék a fogakra ragasztással rögzül. A készülék kiálló részei a plakk rögzülését elősegítik, így a nem megfelelő tisztítás a fogak szuvasodásához, és ínygyulladáshoz vezethet. Speciális fogkefék, fogkrémek és szájzuhanyok lehetővé teszik a megfelelő, és alapos tisztántartást.
Aktiválás után ritkán a fogak érzékenysége léphet fel ráharapásra, vagy még ritkábban spontán is. Ez az érzékenység pár napig tart, majd elmúlik.

Kerülni kell a kemény ételeket, mint pl pirítós, a nyúlós-tapadós ételeket, mint pl: rágógumi, gumicukor. A keményebb zöldségeket, gyümölcsöket feldarabolva ajánlatos fogyasztani.

Mivel a készülék darabkái ragasztva vannak, előfordulhat, hogy a ragasztó keményebb ételek hatására rágáskor elold. A készüléket lenyelni nem lehet, az új részt a rendelőben fel lehet ragasztani.

Fogszabályozás árak » Ingyenes konzultáció lehetőség »